Casele construite în întregime din lemn fac ușor de folosit energia gratuită oferită de soare, vânt și umbră.
Pereții din lemn masiv dețin capacitatea lor unică de a absorbi și păstra căldura și de a o elibera înapoi în aer atunci când acesta devine mai rece în interior, cât și de a absorbi și păstra răcoarea și de a o elibera înapoi în aer atunci când acesta devine mai cald în interior.
Astfel, pereții formați din lemn masiv absorb și conservă energia solară atunci când soarele este mai puțin puternic, primăvara, toamna și iarna, înmagazinând această energie și încălzindu-se, deoarece lemnul este un material organic (natural). Dulapii eliberează lent în casă, în timpul nopții, căldura pe care au acumulat-o în timpul zilei, aducând astfel economii la facturile pentru consumul necesar încălzirii locuinței.
Acest sistem funcționează, de asemenea, și invers: vara, răcoarea nopților este stocată în pereții din lemn masiv, lucru care face apoi posibilă menținerea temperaturii interioare la un nivel plăcut pe parcursul zilei, aducând astfel economii la facturile pentru consumul necesar răcirii locuinței, iar când soarele este poziționat vertical, streașina protejează peretele de căldură.
Este vorba despre rapiditatea mai mare cu care se poate răci sau încălzi spațiul în care se locuiește. Este vorba despre fizică!
O problemă importantă este cât se cheltuiește într-o lună cu încălzirea sau răcirea spațiului în care se locuiește. Din cercetări reiese că o casă construită în întregime din lemn ajută la un consum eficient al energiei.
De aceea, prin studii și cercetări științifice, s-a ajuns la concluzia că o casă construită în întregime din lemn este eficientă energetic.
De asemenea, o confortabilă și eficientă energetic casă din lemn trebuie să fie bine izolată.
Observăm inteligența lemnului masiv ca material izolator, dar în afară de lemn sunt importante și materialele folosite pentru izolație, acestea asigurând izolare termică, fonică și protecție la incendiu.
În mod surprinzător, industria utilizează cea mai puțină energie (28%). Transportul utilizează un pic mai mult (32%). Dar, de departe cei mai mari utilizatori de energie sunt clădirile, în principal locuințele noastre (40%). Izolarea locuințelor reduce substanțial consumul de energie și costurile aferente.
Orice locuință poate consuma mai puțină energie dacă este izolată. Materialele termoizolante sunt ușor de instalat și rezistă pe toată durată de viață a locuinței fără să necesite întreținere.
Izolarea locuințelor reprezintă cea mai ușoară și economică metodă de reducere a consumului de energie, a costurilor de încălzire și răcire, precum și de protecție a mediului. Cu cât este mai bine izolată locuința, cu atât mai multă energie poate fi economisită pentru că utilizarea de materiale izolante asigură o temperatură constantă în interior și nu permite influențarea acesteia de diversele modificări climatice.